Ingrijirea corpului a fost preocuparea oamenilor inca din Antichitate, masajul fiind una dintre metodele utilizate in acest scop.
In India, masajul era cunoscut cu 1500 inaintea erei noastre. Grecii antici au asociat masajul cu practica exercitiului fizic, apoi cu tratamentul bolilor. Romanii apelau la masaj in scopuri igienice si terapeutice. Arabii, de la care se pare ca s-a transmis termenul de masaj, practicau aceasta metoda in baile de aburi.
Masajul este o metoda care are un rol deosebit de important in optimizarea performantei sportive si in procesul de refacere, pe care tehnicile de masaj il activeaza si il accelereaza.
Manevrele principale folosite in masaj sunt netezirea, frictiunea, framantatul, tapotamentul si vibratia. Manevrele secundare sau ajutatoare se intercaleaza printre cele principale si sunt urmatoarele: cernut, rulat, presiuni, tractiuni, scuturari, elongatii, s.a.
In general, procedurile de masaj aplicate cu blandete, cu intensitate redusa, ritm lent si presiune mica induc starea de relaxare, decontracturare, linistire fizica locala si generala. Procedurile executate in ritm alert, cu intensitate si presiune mare, produc efecte stimulative, tonice, atat la nivel periferic (muscular), cat si la nivel central (sistem nervos).