Terapeutilor din facilitatile de tip Spa le sunt cerute standardele de sănătate și etica profesionala de cea mai inalta calitate pentru a oferi un mediu curat pentru clienti. Terapeutii trebuie sa se asigure constant ca clientii care se bucura de tratamente nu iau nici o boala in timp ce sunt la o clinica de spa sau masaj. Terapeutii trebuie sa inteleaga modul in care bolile infectioase sunt răspândite și apoi să adopte standardul de proceduri sanitare pentru a preveni răspândirea acestor boli. 

Este imposibil să știm dacă un client care intra in cabinet, este sau nu infectat cu un agent patogen. Pentru că agenții patogeni ce pot cauza boli grave sunt peste tot în jurul nostru, salubritatea și practicile de igienă sunt necesare în orice moment pentru a preveni răspândirea bolilor. Aceste practici includ igiena terapeutui, igienizarea echipamentelor, igienizarea cabinetului și utilizarea de măsuri de precauție universale.

Igiena terapeutului din Centru Spa

În calitate de furnizori de asistenta medicala, terapeuții spa trebuie să adere la cele mai înalte standarde de igienă personală. Acestea includ curățenia corpului și a părului, purtarea unei îmbrăcăminte adecvata si curata, eliminarea bijuteriilor, spălare corectă a mâinilor și  remedierea problemelor de sanatate generala cum ar fi fumatul si posibile boli.

Igiena corpului și al părului

Dușul zilnic și spalarea părului în zilele de lucru sunt obligatorii. Se va evita utilizarea antiperspirantelor foarte parfumate, parfumurilor, after-shavevurilor și produselor de îngrijire corporală (creme, pudre), deoarece acestea pot provoca sensibilitate sau alergii la unii clienți. Parul poate acționa ca un rezervor de agenți patogeni, cum ar fi Staphylococcus aureus, și trebuie să fie legat la spate, astfel încât să nu atinga clientul în timpul unui tratament balnear sau masaj. Bărbații ar trebui să-si rada barba înainte de fiecare schimb sau părul facial trebuie pastrat scurt si aranjat. Dacă va atingeți propriul păr în timpul unei sedinte, inclusiv părul facial, trebuie vă dezinfectati mâinile înainte de a atinge clientul.  Pentru o mai bună igienă și confortul clientului, păstrați-va unghiile scurte, naturale și marginile sa fie pilite neted. Unghiile lungi și unghiile artificiale sunt medii de reproducere pentru agenții patogeni și pot zgâria un client; acestea trebuie cel mai bine evitate. Periati dinții după consumul de produse alimentare în timpul pauzelor din timpul zilei. Pentru că terapeuți și clienții intră în contact în timpul tratamentelor spa, este o idee bună să clătiți gura cu apă de gură înainte de fiecare client nou. Terapeuții care transpira puternic pot purta bentite pe frunte și la încheietura mâinii pentru a preveni caderea de picături de transpirație pe client. Un prosop curat poate fi folosit pentru a absorbi transpirația pe parcursul sesiunii, dacă este necesar.

Îmbrăcămintea curată și adecvată

Uniforma de lucru trebuie spalata la sfârșitul fiecărei zi de lucru. Mânecile scurte sunt mai bune pentru munca de spa, deoarece mânecile lungi pot atinge pielea clientului si devin contaminate, iar asa se poate contamina următorul client. Cu toate ca multor terapeuti le place sa lucreze cu picioarele goale, acest lucru nu este sfătuit. Picioarele tale pot găzdui o infecție fungică nedetectata, care poate fi transmisa la un client care coboara descult de pe masa de masaj. Se recomanda inclusiv eliminarea bijuteriilor, inelelor, ceasurilor, bratarilor, și colierelor, atat pentru client cat si pentru terapeut. Acestea  conțin fisuri mici și margini ascuțite care pot adăposti bacterii sau pot zgâria.

Spălarea corecta a mâinilor

Salubrizare adecvată a mâinilor este, probabil, cea mai importantă parte a protocolului de salubrizare pentru terapeuti. Trebuie să va curățați cu atenție unghiile și sa folositi săpun lichid pentru a va spala bine mâinile până la coate. O solutie de dezinfectare a mainilor pe baza de alcool este recomandată pentru decontaminarea mâinilor înainte de inceperea sedintei, înainte sau după anumite etape de tratament si la sfârșitul sedintei. În acele cazuri în care utilizați mănuși, spălați-vă pe mâini și decontaminati-le înainte de a le pune și imediat după îndepărtare. Decontaminati-vă mâinile cu o solutie cu alcool înainte de a trece de la o zona a corpului potențial contaminata (cum ar fi picioarele) într-o zonă de corp curată (cum ar fi fata) în timpul unui tratament balnear sau de masaj. De asemenea, se face dezinfectia mâinlori înainte și după ce se mănâncă sau se foloseste toaleta.

Terapeuți care sunt fumatori

Mirosul de fum de țigară zăbovește în păr, pe haine, pe piele, in respirație, pe covoare și pe materiale, cum ar fi lenjeriile de pat. Fumătorii devin adesea uituci in privinta mirosului de fum și nu realizează impactul acestuia asupra persoanelor nefumatoare Multor nefumatori le displace in mod intens mirosul de fum de țigară. Unele persoane sunt atât de sensibile încât nu pot tolera deloc mirosul de fum oriunde in jurul lor. Chiar și clienții care pot tolera mirosul de fum adesea asociaza acesta cu un mediu necurat si dezorganizat, astfel se pot simti inconfortabil.  Fumatul nu trebuie permis în sala de tratament, in zona de receptie, in baile sau holurile unei afaceri spa. Terapeuții care fumează trebuie să depună eforturi pentru a echilibra nevoile lor personale cu nevoile clientului. În cel mai bun caz, un terapeut poate fuma înainte de duș, de spalarea parului si periajul dintilor. După dus, terapeutul nu va mai fuma, până după finalizarea tuturor sesiunilor de spa din acea zi.

Terapeuții care sunt bolnavi sau au alergii

Un terapeut care este bolnav sau poate avea o infecție contagioasă trebuie să-si protejeze clienții prin anularea tuturor programarilor din acea saptamana. Raceala comuna este cauzată de un număr mare de virusuri diferite și sunt ușor de transmis prin aerul expirat. În general, virusurile care cauzează răcelile comune se incubează într-un organism intre 12 ore si 5 zile, apoi devin contagioase timp de 24 de ore inainte de debutul simptomelor. Persoana va rămâne contagioasa timp de aproximativ 5 zile de la debutul simptomelor. Terapeuții cu alergii ce au simptome similare cu cele unei răceli va avea datoria să ia măsuri de precauție suplimentare pentru a preveni raspandirea agentilor patogeni. De exemplu, în cazul în care va avea la ochi senzația de mâncărime și lacrimare, trebuie decontaminata mâna dacă se va freca la ochi în timpul unei sedinte. În cazul în care va strănuta este necesar să poarte o mască de față ca o măsură de precauție suplimentară. Informați-vă clienții ca suferiti de alergii, pentru a nu lasa impresia că sunteti bolnav si ii puteti infecta. Daca nu sunteti sigur daca simptomele sunt cele ale unui raceli sau ale unei alergii, verificati-va temperatura. Alergiile, de obicei, nu ridica temperatura corpului, în timp ce chiar și o racela mica poate provoca febra.